Najmocniejszy spalacz tłuszczu – nie zawsze najlepszy

Najmocniejsze spalacze tłuszczu – nie zawsze najlepszeWiele z nas aby przyspieszyć proces zrzucania zbędnych kilogramów, zaopatruje się w specjalne preparaty odchudzające. W ich składzie znaleźć możemy substancje nazywane często tak zwanymi spalaczami tłuszczu. Ich działanie opiera się głównie o hamowanie apetytu i szybkie wypełnianie żołądka. Jak się jednak okazuje, najmocniejsze spalacze tłuszczu nie zawsze są najzdrowsze i skuteczniejsze. Najlepiej zastąpić je tymi bogatymi w naturalne składniki.

Chrom - wspomagacz metabolizmu

Zawierać mogą one na przykład chrom, który znany jest z tego, że wspomaga metabolizm, a co za tym idzie – spalanie tłuszczu. Jego przyjmowanie powoduje zmniejszenie apetytu na słodycze, który zwykle pojawia się tuż po posiłku. Jak pokazują badania, odpowiednie dawki chromu wpływają również korzystnie na utrzymanie optymalnego poziomu cholesterolu oraz ciśnienia we krwi. Podczas tego typu suplementacji unikać powinno się słodzonych napojów, dżemu, miodu oraz słodyczy.

Zielona herbata - pomoc w spalaniu tkanki tłuszczowej

Kolejnym z przydatnych składników jest wyciąg z zielonej kawy. Bogaty jest on w antyoksydacyjne polifenole przyspieszające przemianę materii, w wyniku której dochodzi do intensywnego spalania tkanki tłuszczowej. Zielona kawa zarówno odchudza, jak i przyczynia się do spowolnienia procesu starzenia się skóry. Możliwe jest to dzięki przeciwutleniaczom wspierającym nas w walce z wolnymi rodnikami. Ze względu na wysoką zawartość kofeiny, nie każdy z nas może jednak stosować tego typu tabletki. Zrezygnować powinny z nich osoby borykające się z arytmią serca, nadciśnieniem tętniczym czy nieżytem żołądka.

Błonnik - uczucie sytości na dłużej

W tabletkach na odchudzanie często spotkać możemy również błonnik. Znany jest on z tego, że szybko wypełnia żołądek i gwarantuje uczucie sytości na długi czas. Tego typu kapsułki przeważnie zawierają w swoim składzie rodzaj błonnika o nazwie glukomannan, który na skutek kontaktu z wodą pęcznieje w żołądku i zwiększa objętość nawet 80 razy.

Kategorie: 

Share