Dieta regenerująca stawy

Dieta regenerująca stawyBól stawów może skutecznie popsuć plany treningowe nawet najbardziej zdeterminowanej osoby. Jeżeli doświadczyłaś bólu kolan lub kostek, doskonale wiesz, że aktywność fizyczna schodzi wtedy na drugi plan. Pamiętaj, że przy dłużej utrzymującej się dolegliwości warto udać się do lekarza, ale już po pierwszych objawach bólowych możesz zastosować dietę regenerującą stawy.

Szczególną uwagę zwróć na spożycie pełnowartościowego białka, które jest budulcem tkanki łącznej. Jego źródłem jest mięso, jaja, mleko, ziarna zbóż oraz rośliny strączkowe. Staraj się wybierać produkty mleczne, z którymi dodatkowo dostarczysz wapń – budulec kości. Wzbogać swój jadłospis w galarety mięsne, rybne i owocowe, które są bogate w kolagen wspomagający funkcjonowanie stawów.

Ból stawów często jest skutkiem pojawiającego się stanu zapalnego. Działanie przeciwzapalne zapewnią produkty bogate w kwasy tłuszczowe omega-3, które znajdziesz w tłustych rybach (łosoś, halibut, śledź).

Nie zapomnij o warzywach i owocach, które są bogactwem przeciwutleniaczy – naturalnej broni przeciw wolnym rodnikom. Silnymi przeciwutleniaczami są karotenoidy (obecne w marchwi, dyni, brokułach), witamina C (owoce i warzywa), witamina E (siemię i olej lniany, oliwa, orzechy), cynk (mięso, mleko, pełne ziarno, pestki dyni) i selen (otręby, produkty zbożowe, kiełki, ryby morskie). Pozytywny wpływ na stawy mają też związki siarki obecne w cebuli i czosnku.

Staraj się doprawiać każdą potrawę naturalnymi przyprawami, gdyż one również mają właściwości przeciwzapalne. Korzystaj m.in. z kurkumy, anyżu, goździków, imbiru, chrzanu, majeranku, mięty i szałwii. 

Pamiętaj, że na stan stawów istotny wpływ ma twoja masa ciała. Jeśli masz nadwagę, nadszedł czas na odchudzanie.

 

Postaraj się zrzucić nadbagaż, żeby odciążyć stawy.

Kategorie: 

Share