3 zdrowe nawyki żywieniowe

zdrowe nawyki żywienioweByć może nie jesteś tego świadoma, lecz sama zmiana niewłaściwych nawyków żywieniowych pozwala na zrzucenie kilku zbędnych kilogramów. Jakie zmiany warto wprowadzić w jadłospisie już dziś?

1. Zredukowanie ilości spożywanej soli

Jak podaje światowa organizacja zdrowia, dziennie spożywać powinnaś jej nie więcej niż jedna płaska łyżeczka. Niestety, u większości z nas jest to dwa razy więcej. Zbyt duża ilość soli przyczyniać może się do rozwoju chorób takich, jak udar mózgu czy nadciśnienie tętnicze. Najwięcej soli dostarczają wędliny, koncentraty sosów, sery żółte, kostki bulionowe, zupy w proszku, konserwy mięsne oraz rybne a także fast foody. 

  • Sól zastąpić możesz szeregiem smakowitych, a przede wszystkim dużo zdrowszych przypraw takich, jak:
  • Estragon – używać możesz go do przygotowywania sosów, marynat, mięs oraz kiszonej kapusty i ogórków
  • Bazylia – jej główne zastosowanie to farsze, pasztety, sałatki oraz zupy
  • Tymianek – dodawać możesz go do marynat, zup, sałatek oraz przetworów mięsnych
  • Imbir – wykorzystać możesz go do przygotowywania sosów, zup, mięs oraz przetworów owocowych

Przeczytaj także, jak poprawić jakość spożywanych produktów.

2. Właściwy wybór pieczywa

Pieczywem, jakie warto wprowadzić do jadłospisu jest ciemne, a dokładniej mówiąc żytnie wytwarzane z mąki żytniej albo z małym dodatkiem z mąki pszennej. Równie dobrze sprawdzi się pieczywo mieszane produkowane z mąki żytniej oraz pszennej zmieszanych w różnym stosunku lub pieczywo razowe z dodatkiem otrąb oraz ziaren. Tego typu wyroby są bogate w witaminy z grupy B, żelazo, magnez oraz błonnik. Dlaczego nie warto wybierać białego pieczywa? Jest ono wytwarzane z oczyszczonej i przetworzonej mąki, a co za tym idzie – nie zawiera żadnych składników odżywczych i jest kaloryczne.

3. Picie dużych ilości wody

Woda bierze udział w rozmaitych procesach w Twoim organizmie i jest odpowiedzialna za transport substancji. Każdego dnia spożywać powinnaś jej około 1,5 -  2 litry, co wraz z wodą zawartą w żywności daje około 3 – 3,5 litra dziennie. Codziennie poprzez układ moczowy, w procesie oddychania oraz z potem i kałem tracisz około 2,5 litra wody, a straty te są jeszcze większe podczas natężonego wysiłku fizycznego. By Twój organizm mógł prawidłowo funkcjonować, ubytek płynu musi być uzupełniany na bieżąco.

Kategorie: 

Share